Zitting van 25 april 2024
OZ.1. Secretariaat - Notulen en zittingsverslag zitting d.d. 28 maart 2024
|
OPENBARE ZITTING
Beslissing
MOTIVERING
Juridische gronden
Gelet op het decreet lokaal bestuur;
Gelet op artikels 1 §5, 32 en 33 van het huishoudelijk reglement door de OCMW-raad goedgekeurd;
Feiten en context
Overwegende dat de notulen en het zittingsverslag van de openbare zitting van de OCMW-raad van 28 maart 2024 digitaal bezorgd werden aan de raadsleden op 17 april 2024;
Op voorstel van het vast bureau
STEMMING :
Eenparig aangenomen.
BESLUIT
Artikel 1:
De op 17 april 2024 digitaal bezorgde versie van de notulen en het zittingsverslag van de OCMW-raadszitting van 28 maart 2024 goed te keuren.
Zitting van 25 april 2024
OZ.5. Secretariaat - Poolstok: uitnodiging algemene vergadering op 31 mei 2024: goedkeuren agenda & vaststellen mandaat
|
OPENBARE ZITTING
Beslissing
MOTIVERING
Juridische gronden
Gelet op het decreet lokaal bestuur;
Gelet op de gecoördineerde statuten van Poolstok;
Gelet op het lidmaatschap van het OCMW bij Poolstok cvba;
Feiten en context
Gelet op het OCMW-raadsbesluit van 31 januari 2019, punt 14 - 42 houdende “Aanduiden van afgevaardigden, beheerders, vertegenwoordigers, commissarissen enz. bij verschillende maatschappijen, opdrachthoudende, dienstverlenende en intergemeentelijke verenigingen, vzw’s enz.”, waarbij beslist werd :
● Raadslid Frederik De Buck aan te duiden als vaste vertegenwoordiger voor alle hierna volgende uitnodigingen voor algemene vergadering en buitengewone algemene vergaderingen voor de huidige legislatuur;
● Raadslid Hilde Van der Putten aan te duiden als vaste plaatsvervangende vertegenwoordiger voor alle hierna volgende uitnodigingen voor algemene vergadering en buitengewone algemene vergaderingen voor de huidige legislatuur;
Gelet op de gemeenteraadsbeslissing d.d. 3 oktober 2019 houdende “Akteneming ontslag Hilde Van der Putten”;
Gelet op het OCMW-raadsbesluit d.d. 7 november 2019 houdende “Poolstok : aanduiden van een plaatsvervanger voor de afgevaardigde in de algemene vergadering i.v.v. Hilde Van der Putten”, waarbij raadslid Cil Cuypers werd aangeduid als vaste plaatsvervangend vertegenwoordiger van OCMW Bierbeek;
Gelet op de e-mail van Poolstok d.d. 8 april 2024, waarbij een algemene vergadering wordt samengeroepen op 31 mei 2024 met de volgende agenda :
Argumentatie
Overwegende dat het artikel 432 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur bepaalt dat de algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers en deze voor het OCMW Bierbeek rechtstreeks worden aangewezen door de OCMW-raad uit hun leden en dat het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
Overwegende dat derhalve voor de algemene vergadering van 31 mei 2024 dhr. Frederik De Buck als vertegenwoordiger en mevr. Cil Cuypers als plaatsvervangende vertegenwoordiger zijn aangeduid, maar dat het mandaat van deze vertegenwoordiger nog dient te worden vastgelegd;
Overwegende dat de OCMW-raad deze agendapunten heeft besproken en om hiernavolgende redenen terzake het volgende standpunt inneemt;
Gelet op de bespreking;
Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen
STEMMING :
Eenparig aangenomen.
BESLUIT
Artikel 1:
Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering d.d. 31 mei 2024 van Poolstok cvba.
Artikel 2:
De vertegenwoordiger van het OCMW die zal deelnemen aan de algemene vergadering van Poolstok cvba op 31 mei 2024 op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de OCMW-raad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavig raadsbesluit.
Artikel 3:
Een afschrift van deze beslissing te bezorgen aan Poolstok, Remytoren Vaartdijk 3/101, 3018 Wijgmaal via info@poolstok.be en aan de gemeentelijke vertegenwoordiger.
Artikel 4:
Deze beslissing wordt onderworpen aan het algemeen toezicht.
Zitting van 25 april 2024
OZ.2. Secretariaat - Mededelingen
|
OPENBARE ZITTING
Kennisneming
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de mededelingen van de voorzitter.
Zitting van 25 april 2024
OZ.3. Sociale dienst - Sociale ActiveringsCluster HAgeland (SACHA) - Kennisneming jaarverslag 2023 en wijziging samenwerkingsovereenkomst naar aanleiding van uitstap door lokale besturen Zoutleeuw en Linter - Goedkeuring
|
OPENBARE ZITTING
Beslissing
MOTIVERING
Juridische gronden
De raad voor maatschappelijk welzijn is bevoegd op basis van artikels 77 en 78 van het decreet lokaal bestuur.
De organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn, inzonderheid artikel 61.
De wet van 26 mei 2002 betreffende het recht op maatschappelijke integratie en de wijzing hiervan in de wet van 21 juli 2016.
De beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 21 augustus 2007 betreffende de goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst cluster Hageland met de OCMW's van Bekkevoort, Bierbeek, Boutersem, Kortenaken, Linter en Tielt-Winge.
Het decreet van 9 december 2016 betreffende de tijdelijke werkervaring, het regelen van stages en diverse bepalingen in het kader van de zesde staatshervorming en zijn uitvoeringsbesluiten.
De beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 3 oktober 2019 tot goedkeuring van de toetreding van lokale besturen Zoutleeuw en Begijnendijk en de bijhorende aangepaste samenwerkingsovereenkomst SACHA.
Feiten en context
De sociale dienst van OCMW Bierbeek doet voor 2 dagen per week beroep op een trajectbegeleider voor sociale en professionele activering van SACHA.
Het jaarverslag 2023 van SACHA wordt toegevoegd in bijlage bij dit punt. Hierin zijn de operationele cijfers 2023 van SACHA terug te vinden.
De doelstelling van SACHA is de socio-professionele integratie en de sociale activering van gerechtigden op maatschappelijke integratie (leefloongerechtigden en hun gelijkgestelden, onder andere vreemdelingen gerechtigd op een financiële steun equivalent aan het leefloon) te bevorderen, dit door middel van samenwerking tussen de deelnemende centra.
Deelnemende besturen betalen pro rata de afname van dienstverlening en de bijkomende werkingskosten die zich aandienen. Een nieuw lid betaalt een toetredingsvergoeding van € 0,50 per inwoner gedurende 2 kalenderjaren.
Argumentatie
Deze vorm van trajectbegeleiding vergt een erg gespecialiseerde kennis en een intensieve samenwerking met arbeidsmarktactoren. De samenwerking met omliggende OCMW's biedt de mogelijkheid tot gezamenlijke visie-, competentie- en expertiseontwikkeling.
Deze dienstverlening is een significante pijler binnen de dienstverlening van de sociale dienst van Bierbeek en zorgt ervoor dat maatschappelijk werkers van Bierbeek zich meer kunnen focussen op de talrijke andere taken en verplichtingen.
Financiële gevolgen
€ 12.000 voorzien op jaarbudgetrekening 2024/2.1.4.1/0904-00/6150012/OCMW/VB/IP-GEEN, actie 2.1.4.1. Sociale en professionele activering stimuleren via trajectbegeleiding SACHA
Op voorstel van het vast bureau
STEMMING :
Eenparig aangenomen.
BESLUIT
Artikel 1:
Kennisneming van het jaarverslag 2023 van Sociale Activering Cluster Hageland.
Artikel 2:
De uittreding van lokale besturen Linter en Zoutleeuw goed te keuren via het goedkeuren van onderstaande aangepaste samenwerkingsovereenkomst Sociale Activering Cluster Hageland.
Samenwerkingsovereenkomst
Sacha - sociale activering cluster Hageland
met het oog op de sociale activering van OCMW-cliënten
Gelet op het Koninklijk Besluit van 26 maart 2007 houdende de toekenning van een toelage aan de OCMW’s die deelnemen aan het “clusterplan voor kleine OCMW’s” voor het jaar 2007;
Gelet op de beslissingen van de Raden voor Maatschappelijk Welzijn of Vast Bureau van de OCMW’s van Bekkevoort, Bierbeek, Boutersem, Kortenaken, Linter en Tielt-Winge waarbij in dit kader in 2007 een samenwerkingsverband werd opgericht;
Gelet dat de subsidies voor de clusterwerking vanaf 2017 werden opgeheven en deze subsidies via verschillende stromen rechtstreeks aan de OCMW’s worden overgemaakt.
SACHA bestond in de periode van 2007 tot en met 2014 uit een samenwerking met 6 OCMW’s Gelet op de toetreding van verschillende nieuwe leden tot Sacha in de periode 2017 (Lubbeek en Geetbets) tot en met 2019 (Zoutleeuw en Begijnendijk).
Glabbeek maakte deel uit van 2015 tot en met 2018.
Gelet op de uittreding van Zoutleeuw en Linter op 1 februari 2024 waardoor het aantal deelnemende besturen gereduceerd is naar 8. De clusterpromotor is van mening dat de samenwerking wordt verdergezet in deze definitief gereduceerde formule (met 2 leden minder)
Overwegende dat de opmaak van een nieuwe overeenkomst hierdoor noodzakelijk wordt;
Gelet op art. 61 van de Organieke Wet van 8 juli 1976 en latere wijzigingen;
Begripsbepalingen
Artikel 1
Voor de toepassing van deze overeenkomst, wordt verstaan onder:
● Cluster: de groep van kleine OCMW’s die er zich toe verbinden samen te werken aan een
gemeenschappelijk begeleidings-, opleidings- en tewerkstellingsbeleid tot sociale activering van de doelgroep (gerechtigden op maatschappelijke integratie, gelijkgestelden, …).
● Clusterpromotor: het OCMW dat de cluster vertegenwoordigt.
● Deelnemende centra:
Doel van de overeenkomst
Artikel 2
Deze overeenkomst wil de sociale activering van de doelgroep (gerechtigden op maatschappelijke integratie, gelijkgestelden, …) bevorderen door middel van samenwerking tussen de deelnemende centra.
Uitvoeringsmodaliteiten
Artikel 3
De clusterpromotor verbindt zich ertoe om, in samenwerking met de deelnemende centra:
● een plan uit te werken en contacten te leggen met derden om te komen tot een betere sociale activering van de doelgroep (leefloongerechtigden, gelijkgestelden, …);
● trajectbegeleider(s) en medewerk(st)er(s) met de vereiste competenties aan te werven die zich toeleggen op de sociale activering van de doelgroep in de deelnemende centra en/of administratieve/coördinerende taken van de cluster op zich nemen;
● de randvoorwaarden te voorzien die nodig zijn om efficiënt te werken, zoals daar zijn: kantoor, materieel en logistieke ondersteuning;
● regelmatig verslag uit te brengen aan de clusterleden;
● controle toe te laten op de aanwending van subsidies en/of middelen die door de overheden en/of organisaties worden ter beschikking gesteld;
● jaarlijks aan de deelnemende centra de respectievelijke financiële bijdrage in de kosten te factureren.
Artikel 4
Hiertoe zullen de deelnemende centra:
● met de respectievelijke voorzitters en/of leden van het Vast Bureau, algemeen directeurs, adjunct algemeen directeurs en eventuele directeurs welzijn, diensthoofden bijeenkomen om concrete inhoud te geven aan dit plan;
● een financiële bijdrage leveren pro rata de afname van dienstverlening.
Tewerkstelling en taken personeel
Artikel 5
Het OCMW Tielt-Winge zal optreden als juridische werkgever van de personeelsleden die worden ingezet voor de cluster.
Het OCMW Tielt-Winge zal de tewerkstellings- en werkingskosten aan de deelnemende besturen aanrekenen pro rata de afname van dienstverlening.
Artikel 6
Het OCMW Tielt-Winge zorgt voor de effectieve tewerkstelling, infrastructuur, verzekering, opleiding en vergoeding van het door deze overeenkomst tewerkgesteld personeel en verzorgt hun verloning.
Het OCMW Tielt-Winge verzekert in haar hoedanigheid van clusterpromotor de continuïteit van deze dienstverlening en neemt met het oog hierop alle nodige maatregelen.
Artikel 7
De algemene taken van de trajectbegeleiders zullen uit volgende aspecten bestaan:
● doorlichting van alle huidige dossiers met de bedoeling na te gaan welke activering eventueel mogelijk is, met als doel zoveel mogelijk cliënten sociaal te activeren (tewerkstelling, opleiding, …) in zeer nauwe samenwerking met de betrokken maatschappelijk werkers;
● na doorlichting van de dossiers, analyse van de belangrijkste knelpunten binnen de regio voor de specifieke doelgroep;
● samenwerking met de betrokken maatschappelijk werkers bij alle nieuwe dossiers met als doel zoveel als mogelijk cliënten sociaal te activeren;
● doorverwijzen van cliënten naar alle relevante arbeidsmarktactoren met betrekking tot screening, opleiding en tewerkstelling;
● op vraag van de maatschappelijk werker uit de betrokken OCMW’s wordt een afspraak geregeld tussen cliënt en trajectbegeleider;
● maximale afstemming met de geïntegreerde dienstverlening binnen de VDAB door o.a. overleg;
● organisatie van het clusteroverleg.
De specifieke taken van de trajectbegeleider conform het besluit van de Vlaamse regering van 23 december 2016 betreffende de tijdelijke werkervaring, omvatten tenminste:
● de werkervaringsovereenkomst met de VDAB opmaken, sluiten en registreren;
● het opleidingsplan, vermeld in artikel 11, opstellen;
● de werkzoekende opvolgen en het traject tijdelijke werkervaring en het opleidingsplan evalueren, volgens de regeling van VDAB zijnde binnen de eerste maand na opstart, na drie maanden vanaf de opstart en nadien minstens om de zes maanden.
● de werkzoekende begeleiden en ondersteunen met aandacht voor de ontwikkeling van de generieke competenties;
● de verschillende instrumenten, vermeld in afdeling 5, inzetten in overeenstemming met het opleidingsplan en met aandacht voor de ondersteuning en begeleiding van de werkzoekende, en naar werkplekken voor de werkzoekende zoeken;
● de verschillende instrumenten, vermeld in afdeling 5, als ze ingezet worden, opvolgen en evalueren, ook op de werkplek zelf;
● de rol van contactpersoon vervullen voor de VDAB, voor de werkzoekende en voor de aanbieders van werkplekken, inclusief administratieve ondersteuning bieden;
● algemene ondersteuning bieden aan de aanbieder van de werkplek;
● registratie de werkzoekende registreren in het systeem van de VDAB en administratieve opvolging van het dossier van de werkzoekende administratief opvolgen;
● de rol van contactpersoon vervullen voor de werkzoekende en voor de werkgever bij een tewerkstelling die volgt op het traject tijdelijke werkervaring.
De specifieke taak van de trajectbegeleiders betreffende de toelage ter bevordering van de participatie en sociale activering van OCMW-gebruikers vanaf 2017, omvat:
● het organiseren van collectieve modules.
De taken die voortvloeien uit andere tewerkstellingsprojecten die geïntegreerd worden in de werking van SACHA.
Financieel aandeel van de contracterende partijen
Artikel 8
De deelnemende centra verbinden zich ertoe de nodige beslissingen te nemen opdat de subsidiestromen maximaal kunnen worden aangesproken.
De clusterpromotor verbindt zich ertoe de nodige verrichtingen tijdig uit te voeren zodat de deelnemende centra de subsidiestromen maximaal kunnen aanspreken (onder meer het tijdig aanleveren van de gegevens nodig voor het Uniek verslag, …).
Artikel 9
In het algemeen zullen subsidies en tegemoetkomingen aan de individuele besturen (sociale maribel,…) niet worden opgenomen in de berekening van de financiële bijdrage van de deelnemende besturen.
De partijen in deze overeenkomst zullen aan de cluster een financiële bijdrage leveren pro rata van de afname van dienstverlening door de deelnemende centra.
Toetredingsvergoeding
Artikel 10
Behoudens andersluidend schriftelijk akkoord gaat de toetreding van een nieuw deelnemend centrum in op 1 januari volgend op de aanvraag. Elke aanvraag tot toetreding moet minstens 6 maanden vooraf worden ingediend.
Bij toetreding van een nieuw deelnemend centrum wordt een toetredingsvergoeding in rekening gebracht voor een periode van 24 maanden.
Het bedrag van de toetredingsvergoeding wordt bepaald op een jaarbedrag van 0,5 euro per inwoner van de gemeente van het nieuw deelnemend centrum rekening houdend met het bevolkingscijfer op 1 januari van het jaar voorafgaand aan de toetreding, tenzij ingeval van fusies van gemeenten waarbij het bevolkingscijfer van beide gemeenten wordt samengeteld en dit met onmiddellijke ingang wordt verrekend.
De toetredingsvergoedingen worden jaarlijks bij het begin van het kalenderjaar gefactureerd.
Dienstverlening
Artikel 11
De deelnemende OCMW’s kunnen beroep doen op de dienstverlening van het personeel bepaald in artikel 7 van deze overeenkomst.
Opvolging en evaluatie
Artikel 12
De deelnemende OCMW’s richten een overlegorgaan ‘Clusteroverleg Sacha’ op dat wordt voorgezeten door een afgevaardigde van de clusterpromotor.
Het overlegorgaan komt samen op uitnodiging van de clusterpromotor of op verzoek van de meerderheid van de leden van dit orgaan. Het overlegorgaan bespreekt de werking en de resultaten van het samenwerkingsverband en brengt desgevallend advies uit. Het overlegorgaan kan steeds experten op de vergadering uitnodigen.
Artikel 13
De samenwerking wordt jaarlijks geëvalueerd. Deze evaluatie gebeurt op basis van een jaarverslag dat door de clusterpromotor wordt opgesteld. Het jaarverslag wordt ter goedkeuring voorgelegd aan het clusteroverleg Sacha.
Beslissingsprocedure
Artikel 14
De beslissingen tot wijziging van de voorwaarden van deze overeenkomst worden genomen bij meerderheid van de deelnemende centra, na advies van het overlegorgaan van de cluster.
Het overlegorgaan formuleert adviezen mits aanwezigheid van de meerderheid van de deelnemende centra.
Duur van de overeenkomst
Artikel 15
De aanvangsdatum van deze overeenkomst wordt bepaald op 01/02/2024.
De eerste periode van de overeenkomst eindigt op 31/12/2024. Daarna wordt behoudens schriftelijke opzeg zoals in deze overeenkomst bepaald, de overeenkomst stilzwijgend verlengd met periodes van een jaar.
Uitstapregeling
Artikel 16
De overeenkomst kan worden beëindigd door schriftelijke opzegging van een deelnemend centrum en mits een opzegtermijn van minstens 6 maanden. De opzeg gaat in de maand die volgt op de opzeg. Er is geen teruggave van gefactureerde bijdragen/vergoedingen.
In onderling akkoord tussen de deelnemende centra en mits instemming door het clusteroverleg, kan hiervoor een andere termijn worden bepaald, o.m. om een snelle personeelstransfer mogelijk te maken of om andere redenen van efficiëntie/continuïteit van dienstverlening.
Vermindering/vermeerdering afname dienstverlening
Artikel 17
Een deelnemend OCMW kan vermindering of vermeerdering van de prestaties van het personeelslid bekomen mits een schriftelijk aanvraag minstens 6 maanden voorafgaand aan het volgende werkingsjaar.
In onderling akkoord tussen de deelnemende centra en mits instemming door het clusteroverleg, kan hiervoor een andere termijn worden bepaald, o.m. om een snelle personeelstransfer mogelijk te maken of om andere redenen van efficiëntie/continuïteit van dienstverlening.
Artikel 3:
De voorzitter van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn en de algemeen directeur te machtigen de nieuwe samenwerkingsovereenkomsten te ondertekenen.
Artikel 4:
Het vast bureau wordt gelast met de verdere uitvoering van deze beslissing.
Artikel 5:
Deze beslissing is onderworpen aan de toepassing van het bestuurlijk toezicht zoals blijkt uit artikels 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.
Zitting van 25 april 2024
OZ.4. Beleid - Jaarverslag Welzijn 2023 - Kennisneming
|
OPENBARE ZITTING
Kennisneming
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het jaarverslag 2023 van dienst Welzijn.
Zitting van 25 april 2024
OZ.6. Secretariaat - Vragenkwartiertje
|
OPENBARE ZITTING
Kennisneming
Het vast bureau neemt kennis van de vragen van de raadsleden.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.