Peter Vandenbalck Monda Wuytack Cil Cuypers Joyce Meulemans Maarten Van Schoonbeek Stefaan Van Haegenborgh Hans-Kristof Carême Matthias Multani Peter Verlinden Claudia Van Passel Hilde Van der Putten Luc De Vos Veerle Scheire Nico Frederix Mia Ombelet Marijke Sterckx Sandra Noé Tie Vanbeselaere Ludo Aerts Johan Vanhulst Frederik De Buck Peter Vandenbalck Monda Wuytack Cil Cuypers Joyce Meulemans Maarten Van Schoonbeek Stefaan Van Haegenborgh Hans-Kristof Carême Matthias Multani Claudia Van Passel Hilde Van der Putten Luc De Vos Veerle Scheire Nico Frederix Mia Ombelet Marijke Sterckx Sandra Noé Tie Vanbeselaere Ludo Aerts Johan Vanhulst Frederik De Buck Matthias Multani Mia Ombelet Joyce Meulemans Johan Vanhulst Claudia Van Passel Tie Vanbeselaere Veerle Scheire Cil Cuypers Stefaan Van Haegenborgh Ludo Aerts Monda Wuytack Sandra Noé Maarten Van Schoonbeek Hans-Kristof Carême Hilde Van der Putten Frederik De Buck Marijke Sterckx Peter Vandenbalck Luc De Vos Nico Frederix aantal voorstanders: 16 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 4 Goedgekeurd
OZ.6. Politie - Aanvullend verkeersreglement - tonnagebeperking traject K. Albertlaan-Panoramalaan - goedkeuring
|
OPENBARE ZITTING
Beslissing
MOTIVERING
Juridische gronden
De gemeenteraad is bevoegd op basis van de artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur.
De wet op de politie van het wegverkeer.
Het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.
Het ministerieel besluit waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
Het besluit van de Vlaamse regering tot wijziging van het koninklijk besluit van 18 december 2002 tot aanwijzing van de overtredingen waarvan de vaststelling gesteund op materiële bewijsmiddelen die door onbemande automatisch werkende toestellen worden opgeleverd, bewijskracht heeft zolang het tegendeel niet bewezen is, wat betreft de controle van de inbreuken op het onderbord bij het verkeersbord C23.
Het gemeentelijk aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer, aangenomen door de gemeenteraad van Bierbeek in zitting van 05/02/1982 en goedgekeurd op 05/05/1982.
De uitbreiding van het aanvullend verkeersreglement op de politie van het wegverkeer van 05/02/1982 waarbij de beperking van lengtemaat werd aangepast naar een tonnagebeperking 3,5 ton in de Koning Albertlaan – Panoramalaan, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 02/02/2012.
De uitbreiding van het aanvullend verkeersreglement op de politie van het wegverkeer van 05/02/1982 waarbij de uitbreiding zone 30 Korbeek-Lo Noord - tonnagebeperking 3,5 ton, uitgezonderd plaatselijk verkeer en beperkt parkeren + 3,5 ton, goedgekeurd werd door de gemeenteraad in zitting van 07/03/2013.
De uitbreiding van het aanvullend verkeersreglement op de politie van het wegverkeer van 05/02/1982 waarbij de tonnagebeperking 3,5 ton in het traject Koning Albertlaan - Panoramalaan, goedgekeurd werd door de gemeenteraad in zitting van 25/04/2024.
De uitbreiding van het aanvullend verkeersreglement op de politie van het wegverkeer van 05/02/1982 waarbij de tonnagebeperking 3,5 ton in het traject Koning Albertlaan - Panoramalaan, op basis van de maximaal toelaatbare massa (MTM) en met voorsignalisatie goedgekeurd werd door de gemeenteraad in zitting van 07/11/2024.
Feiten en context
De goedkeuring van het geactualiseerde mobiliteitsplan van de gemeente Bierbeek door de gemeenteraad in zitting van 31/03/2022.
De installatie van onbemande ANPR-camera's op het traject Koning Albertlaan - Panoramalaan, ter hoogte van Koning Albertlaan 71 en Panoramlaan 1, tussen dewelke onder meer doorgaand zwaar verkeer van + 3,5 ton zal geregistreerd worden.
Argumentatie
Het is noodzakelijk om onder meer de aanwezigheid van doorgaand zwaar verkeer te handhaven. Dat kan systematisch en continu door middel van ANPR-technologie waarbij de vaststelling steunt op materiële bewijsmiddelen die door onbemande automatisch werkende toestellen worden opgeleverd.
Het is noodzakelijk om de bestaande signalisatie met betrekking tot tonnagebeperking aan te passen zodat het mogelijk wordt om zwaar verkeer te handhaven op basis van de maximaal toegelaten massa (MTM) in plaats van de effectieve massa van motorvoertuigen en slepen.
Als voorsignalisatie worden verkeersborden C23 geplaatst op plaatsen waar de weggebruiker nog een alternatieve reisweg kan kiezen. Indien er op de plaats waar de voornoemde verkeersborden de toegang voor de betrokken voertuigen verbieden, geen andere reisweg meer mogelijk is, dan moet er een gelijkaardig verkeersbord, voorzien van een onderbord waarop de afstand tot het eigenlijke verbodsteken is vermeld, op de plaats waar er wel nog een andere reisweg mogelijk is, worden geplaatst.
Wanneer men van de Tiensesteenweg N3 komt heeft men nog de mogelijkheid om via de Nieuwstraat en/of Pimberg zijn weg verder te zetten.
Het niet op alle vereiste locaties aanbrengen van signalisatie op basis van het verkeersbord C23 leidt tot een dubbelzinnige boodschap, waardoor de ingestelde verkeersmaatregel niet handhaafbaar is.
Voor wie vanuit Brunerodeplein/Panoramalaan de Panoramalaan oprijdt moet het duidelijk zijn dat in het traject Panoramalaan - Koning Albertlaan de toegang verboden is voor bestuurders van motorvoertuigen en slepen ontworpen en gebouwd voor het vervoer van goederen, waarvan de maximale toegelaten massa hoger is dan het aangeduide (3,5 ton), uitgezonderd het plaatselijk verkeer.
Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen
STEMMING :
16 stemmen voor: Veerle Scheire (CD&V), Johan Vanhulst (CD&V), Cil Cuypers (Vooruit), Sandra Noé (Open Bierbeek), Matthias Multani (CD&V), Stefaan Van Haegenborgh (CD&V), Mia Ombelet (CD&V), Tie Vanbeselaere (Vooruit), Frederik De Buck (Groen), Hans-Kristof Carême (Open Bierbeek), Ludo Aerts (CD&V), Hilde Van der Putten (Groen), Monda Wuytack (CD&V), Maarten Van Schoonbeek (Open Bierbeek), Claudia Van Passel (CD&V) en Joyce Meulemans (CD&V).
4 stemmen tegen: Marijke Sterckx (N-VA), Peter Vandenbalck (N-VA), Luc De Vos (N-VA) en Nico Frederix (N-VA).
BESLUIT
Artikel 1:
Tot de volgende wegen is de toegang verboden voor bestuurders van motorvoertuigen en slepen ontworpen en gebouwd voor het vervoer van goederen, waarvan de maximale toegelaten massa hoger is dan het aangeduide (3,5 ton), uitgezonderd het plaatselijk verkeer.
Deze maatregel wordt ter kennis gebracht door verkeersborden C23, aangevuld met:
op de volgende locaties:
Rijrichting N3
● Ter hoogte van de Panoramalaan - kruispunt Lange Lostraat;
● Ter hoogte van de Koning Albertlaan - kruispunt Panoramalaan;
● Ter hoogte van de Panoramalaan - kruispunt Panoramalaan, aan huisnummer 23
● Ter hoogte van de Koning Albertlaan - kruispunt Sterrenlaan;
Rijrichjting N2
● Ter hoogte van de Koning Albertlaan - rondpunt Pimberg-Nieuwstraat;
● Ter hoogte van de Koning Albertlaan - kruispunt Sterrenlaan;
● Ter hoogte van de Panoramalaan - kruispunt Koning Albertlaan;
Voorsignalisatie:
De verkeersborden C23 moeten worden geplaatst op plaatsen waar de weggebruiker nog een alternatieve reisweg kan kiezen. Indien er op de plaats waar de voornoemde verkeersborden de toegang voor de betrokken voertuigen verbieden, geen andere reisweg meer mogelijk is, dan moet er een gelijkaardig verkeersbord, voorzien van een onderbord waarop de afstand tot het eigenlijke verbodsteken is vermeld, op de plaats waar er wel nog een andere reisweg mogelijk is, worden geplaatst.
● Kruispunt Heidebergstraat – Lostraat: C23 + onderborden: "3,5 ton" + "uitgezonderd plaatselijk verkeer" + "360 m".
Artikel 2:
Het aanvullend verkeersreglement van 07/11/2024 waarbij een tonnagebeperking van 3,5 ton werd ingesteld in het traject Koning Albertlaan – Panoramalaan, wordt opgeheven.
Artikel 3:
Dit reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.