OZ.19. Veiligheid - Protocolakkoord bestuurlijke handhaving criminaliteit en onveiligheid - goedkeuring
|
OPENBARE ZITTING
Beslissing
MOTIVERING
Juridische gronden
De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 41, 13° van het decreet lokaal bestuur.
Het burgerlijk wetboek van 21 maart 1804.
Het wetboek van strafvordering van 17 november 1808.
Het strafwetboek van 8 juni 1867.
Het gerechtelijk wetboek van 10 oktober 1967.
De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
De wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de persoonsgegevens.
De wet van 16 november 2023 betreffende de gemeentelijke bestuurlijke handhaving, de instelling van een gemeentelijk integriteitsonderzoek en houdende oprichting van een directie integriteitsbeoordeling voor openbare besturen.
Argumentatie
Sedert eind 2018 wordt ingezet op de uitbouw van een handhavingsbeleid om criminaliteit en overlast aan te pakken. Eén van de aspecten van dit handhavingsbeleid omvat de aanpak van georganiseerde en ondermijnende criminaliteit. Aanleiding hiervoor zijn de fenomenen waarmee de gemeenten binnen de politiezone Lubbeek/Bierbeek/Boutersem/Holsbeek de voorbije jaren op hun grondgebied werden en worden geconfronteerd: huisjesmelkerij, mensenhandel, domiciliefraude, aanmaak en verkoop van drugs, sociale en fiscale fraude,...
Dikwijls gaat het hierbij om een vermenging van legale en illegale circuits. De strafrechtelijke aanpak van deze criminaliteitsvormen is steeds reactief. Er is nood aan proactief ingrijpen via bestuurlijke maatregelen en er is nood aan interdisciplinaire samenwerking. Het betreft een handhavingsbeleid dat gestoeld is op een efficiënte structuur waarin de multidisciplinaire samenwerking wordt verankerd.
Het doel is tweeledig:
Er wordt gestreefd naar een geïntegreerde aanpak door nauwe samenwerking en afstemming tussen diensten en organisaties. Hierdoor kunnen ook knelpunten worden gedetecteerd en, indien nodig, weggewerkt worden via juridische bijsturing (vergunningenbeleid, politiereglementen, GAS,.. ).
De samenwerking en de hiermee gepaard gaande informatie-uitwisseling tussen verschillende partijen is noodzakelijk om een integrale en geïntegreerde aanpak van deze criminaliteitsvormen te realiseren. Deze samenwerking wordt geformaliseerd door een protocolakkoord dat wordt afgesloten tussen de gemeente Bierbeek, de lokale politiezone, het openbaar ministerie arrondissement Leuven, het arbeidsauditoraat arrondissement Leuven en de federale politie.
Het protocolakkoord omvat naast de motivering van het akkoord, het materieel toepassingsgebied, zijnde de criminaliteits- en onveiligheidsfenomen/-domeinen waarop het protocol van toepassing is, en de wijze van operationalisering, zijnde de organisatiestructuur, de wijze van informatieuitwisseling en de organisatie van bestuurlijke controleacties.
Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen
STEMMING :
Eenparig aangenomen.
BESLUIT
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt het protocolakkoord inzake bestuurlijke handhaving criminaliteit en onveiligheid tussen de gemeente Bierbeek, het openbaar ministerie arrondissement Leuven, het arbeidsauditoraat arrondissement Leuven, de federale politie en de lokale politiezone Lubbeek/Bierbeek/Boutersem/Holsbeek, goed.
Artikel 2:
Johan Vanhulst, burgemeester en Peter Verlinden, algemeen directeur worden gemachtigd om het bovenvermeld protocolakkoord te ondertekenen.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.